Орбан: ЕС се простреля в гърдите, налагайки санкции на Русия

Ако не бъдат оттеглени, рискуват да унищожат европейската икономика
15 юли 2022 11:48, Елка Василева
208
Орбан: ЕС се простреля в гърдите, налагайки санкции на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз "се простреля в гърдите" със зле обмислените санкции срещу Русия, които, ако не бъдат оттеглени, рискуват да унищожат европейската икономика, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Газовите доставки за Европа са затруднени, а цените рязко се покачиха след началото на руската инвазия в Украйна, което затруднява запълването на газохранилищата на континента и търсенето на алтернативни доставки.

Скокът на газа и електричеството принуди Орбан да отмени наложения отдавна таван на цените за домакинствата, признаван за една от най-типичните му икономически политики.

"Отначало реших, че сме се простреляли в крака, но сега вече е ясно, че Европа се е простреляла в гърдите и се задъхва", заяви Орбан в интервю за общественото радио.

Унгарският премиер призна, че Украйна се нуждае от помощ, но европейските лидери трябва да преосмислят стратегията си, тъй като санкциите са нанесли сериозно щети на европейската икономика, без да засегнат съществено Русия и без да приближат края на войната.

"Санкциите не помагат на Украйна, но се отразяват зле на Европа и, ако продължат, ще убият европейската икономика. Това, което се случва сега, е непоносимо", каза Орбан. "Моментът на истината ще дойде, когато лидерите в Брюксел признаят, че се сгрешили, че политиката на санкции е основана на погрешни изчисления и трябва да бъде променена".

Орбан посочи, че без премахването на ограниченията, които ще предизвикат скок в енергийните разходи за домакинствата, потребяващи енергия над средната за страната, целият режим на тавана на цените за комунални услуги ще трябва да бъде отменен.

Икономисти от "Морган Стенли" (Morgan Stanley) изчисляват, че промените ще добавят около 1,5 процента към инфлацията, която и без друго е най-високата от две десетилетия и е подпомогната от слабия форинт.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
За другаря Орбан явно няма значение, че една суверенна държава е нападната вероломно и хиляди умират, милиони са прокудени и стотици села и градове са разрушени. Само че следващата може и да е Унгария дебел съветски продажник
160
0
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
..а знаете ли колко е инфлацията в Унгария---ЩОТО МИНАВАМ ОТ ТАМ ВСЕКИ МЕСЕЦ..???!
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 172 - И продължава да се развива въпреки ЕС ...
158
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубав лош, човека си защитава държавата, не като нашите пионки.
157
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** пак се показа
156
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
унгария се разви благодарение на ес да го напусне и да видим колко ще просперира с руснаците.
155
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
169, с петрол (горива) не караш само колата си, а почти всеки предмет съдържа полимер, произведен от петрол. Когато нуждата от петрол отпадне тотално, ние отдавна няма да сме живи.
154
2
 
9
 
! Отговори
До169 преди 1 година
Абе , ти да не си избегал от Карлуково.....
153
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година и следващата може да са тежки, но здравословни. Европа ще излезе по-силна. Ще стане независима. Надявам се да премахнем и петрола в следващите 10 години.
152
5
 
27
 
! Отговори
Дани преди 1 година
В Украйна има документиран фашизъм, който ЕС по някаква причина отрича. Има хубава поговорка: "С лъжи можеш да стигнеш далече, но не можеш да се върнеш". С това яростно отричане на очевидното и постоянно очерняне на Русия ... май няма как да се отменят санкциите. :)
151
22
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Орнане, сваляй гащите и се наведи на 90
150
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
простреля си гражданите,
149
3
 
24
 
! Отговори
Трудовакъ преди 1 година
Един от представителите на френския петролен бизнес каза преди няколко дни, че Венецуела е написала курсова работа за схемите за сенчеста търговия с петрол, Иран е написал дипломната работа, а Русия пише дисертацията. Орбан явно е наясно какво се случва-в Унгария моторните горива са около 480 форинта (около 2,30 лева) за литър по бензиностанциите при същите условия като у нас - руски петрол, местна преработка в местна рафинерия, но липсва кражбата на около един лев но литър от потребителите...
148
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като се скапе европейската икономика, като как ще помага на Украйна!? Май ще стане, като с ония българин в UK, който скочи в морето и спаси едно английско момиченце, но самият той се удави!
147
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Важно е да има и умни политици като него, за които националния интерес е над всичко. Комунистически интернационализъм в нова форма не ни трябва.
146
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Орбан.
145
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми тъпака Орбан що не изкара Унгария от ЕС?" - Защото само ако си го помисли и вече ще е аут от политиката завинаги. В унгария няма такова русофилство, както в България. Унгарците още помнят 1956 година.
144
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбанчо, ти се простреля сам, като разкираваш тоталитарните си идеи и симпатията към ***. Не виждаш ли колко милиона унгарци избягаха от твоето управление? И все млади и кадърни хора. Също като при нас.
143
37
 
9
 
! Отговори
Цървул преди 1 година
На фона на ставащото в Украйна, думите на Орбан са ЦИНИЗЪМ! Просто нека си представим, че се бомбардира Будапеща, а не Киев ,и нека тогава унгареца да говори сладки приказки за простреляни гърди..
142
14
 
34
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Леопарди срещу Сармат важат ли? А самолетоносачи срещу ПОСЕЙДОН 500м вълна как е? Разбетете или Русия печели или слънчевата система остава с една планета по-малко